Wat is AA

Wat is AA?

Anonieme Alcoholisten is een gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme.

Voor wij is AA?

AA is voor mensen die willen stoppen met drinken. Niets meer, niets minder. In AA beschouwen we als een alcoholist: iemand die geen greep meer heeft op zijn of haar drinken en wiens leven daardoor onbeheersbaar is geworden.

Wat is een alcoholist?

De meeste van ons zijn een lange, pijnlijke, en vooral beschamende weg gegaan voor zij ten volle beseften alcoholist te zijn. En zonder uitzondering moesten wij uiteindelijk zelf tot dit besef komen. Op onze website staat een vragenlijst die u kan helpen uit te vinden of u mogelijk tot deze categorie behoort. Als u denkt dat dit misschien voor u het geval is bent u van harte welkom bij ons meer te weten te komen over uzelf in relatie tot alcoholisme.

Inhoud

Hoe werkt AA?

Wij beschouwen alcoholisme als een ziekte. Volgens ons drinkt een alcoholist omdat hij of zij niet anders kan. Om niet meer te hoeven drinken moet er dus iets veranderen. In AA helpen we elkaar hiermee door onze eigen ervaring vrijelijk beschikbaar te stellen voor eenieder die daarvan gebruik wil maken. We doen dat voornamelijk via onze groepsbijeenkomsten.

Over de hele wereld worden AA-bijeenkomsten gehouden, zo ook in Nederland. Er worden in ons land wekelijks zo’n 250 groepsbijeenkomsten georganiseerd. De locaties vindt u hier

Daarnaast hebben we Boeken, Folders, Penningen en ander materiaal waarin we onze geschiedenis en ervaringen met alle aspecten van alcoholisme en nuchterheid in AA hebben vastgelegd.

Kan ik zomaar bij een AA-bijeenkomst binnenstappen?

Bij de meeste groepen is dat geen enkel probleem. Als u denkt een probleem te hebben met alcohol kunt u meestal gewoon naar de groepsbijeenkomst komen. Sommige groepen hebben liever dat u eerst even belt of e-mailt. Als dit zo is staat dat op de groepspagina duidelijk aangegeven.

Als u het zelf prettig vindt eerst even met een groepslid te praten of kennis te maken is ook dat geen enkel probleem. Bij de groepsgegevens staan vrijwel altijd één of meer telefoonnummers en e-mailadressen. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u ons centrale nummer bellen: 085 – 104 53 90. Wij zijn elke dag, 24 uur bereikbaar. Ook in het weekend en met de feestdagen.

Hoe zit dat met God?

Vele AA’ers hebben met die vraag geworsteld en velen staat deze worsteling nog te wachten. Maakt u zich geen zorgen. Verreweg de meesten van ons hebben dit dilemma tot grote tevredenheid kunnen oplossen, en wel op hun eigen wijze en in hun eigen tijd. AA stelt op dit gebied geen enkele voorwaarde: wij gebruiken een spirituele, maar geen religieuze benadering.

Wel heeft de ervaring ons geleerd dat de essentie van ons alcoholisme is dat wij op eigen kracht niet meer konden stoppen met drinken. En dat dit voor de overgrote meerderheid van ons waarschijnlijk voor de rest van ons leven zal blijven gelden. Dat betekent dat we ergens een kracht zullen moeten vinden om ons te helpen datgene te doen wat we op eigen kracht niet kunnen.

Het staat elke AA’er volkomen vrij een dergelijke kracht al dan niet te zoeken en te vinden. Onze ervaring leert ons het volgende: zelfs de kleinst mogelijke bereidheid open te staan voor de mogelijkheid dat er, misschien, iets buiten onszelf bestaat dat ons kan helpen, is ruimschoots voldoende om een goed begin te maken.

En de rest wijst zich min of meer vanzelf. Per dag. Klik op de afbeeldingen om de folders in PDF-format te openen. De PDF’jes worden in een apart tabblad geopend en kunnen dan worden gedownload.

Klik hier om de “Is AA wat voor u” vragenlijst online anoniem in te vullen. De resultaten zijn alleen maar voor uw eigen gebruik en worden NIET opgeslagen of aan derden verstrekt.

Winkelwagen