Is AA Nederland iets voor mij?

Jouw aansluiting bij Anonieme Alcoholisten

Alleen jij kunt bepalen of het AA-programma, en de manier van leven binnen AA, zin voor jou heeft en of dit jou kan helpen. Het is een beslissing die jij zelf moet nemen. Niemand in of buiten AA kan dat voor jou doen.

Drink ik te veel?

Om je te helpen vaststellen of jij een probleem hebt met alcohol, is er een vragenlijst opgesteld. Je krijgt direct en anoniem antwoord op jouw vraag. Probeer voor jezelf eerlijk antwoord te geven op deze vragen en denk er daarbij aan dat het geen schande is toe te geven dat je een probleem hebt op het gebied van je gezondheid. Je staat er niet langer alleen voor. Wel is het belangrijk dat je wat aan je probleem gaat doen.

 

Doe de Alcohol-zelftest

Geef eerlijk antwoord op de volgende vragen en bekijk de uitslag hieronder.

Uitslag van de zelftest over jouw alcoholgebruik

Was het antwoord bij de Alcohol-zelftest vier keer of vaker ‘Ja’? Dan heb jij waarschijnlijk een probleem met alcohol. Besef dat jij niet de enige bent met het probleem, en dat tal van drinkers jou voorgingen in hun lidmaatschap bij AA.

Is elke dag alcohol drinken ongezond?

Alcohol brengt je lichaam schade toe. Elke dag alcohol drinken is niet gezond. De enige die ervoor kan zorgen dat jij niet meer drinkt, ben jij. Bij het nuchter worden en blijven speelt de ondersteuning van mede-AA’ers een grote rol. Tijdens AA-bijeenkomsten deel je jouw ervaringen, en luister jij naar de ervaringen van mede-AA’ers. Samen met de aangeboden levensstijl, die wordt beschreven in de 12 stappen (zie ook het boek: ’12 stappen & 12 tradities’, biedt dit jou de handvatten om te stoppen met drinken, en om zichzelf te ‘bevrijden’ van deze slopende verslaving die jou al te lang in zijn greep heeft.

Hoe kan ik stoppen met drinken?

Aansluiting bij AA Nederland kan jouw eerste stap zijn op weg naar een nuchter leven. Bekijk wat Anonieme Alcoholisten voor jou kan betekenen [link naar pagina Werkwijze van AA], of neem anoniem en vrijblijvend contact met ons op. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via de AA-hulplijn op 085-1045390.

Is alcoholisme te genezen?

Alcoholisme is een ziekte waarvan niet te genezen valt. Het is niet zoals bij de griep, die je krijgt, waar je ziek van wordt, en vervolgens van geneest. Een alcoholist zal altijd een probleem blijven houden. De enige manier om ervoor te zorgen dat je er niet meer in wegzakt, is door het eerste glas te laten staan. Bij AA Nederland vieren we jouw kracht en moed om niet meer te drinken. Bijvoorbeeld wanneer je een jaar nuchter lang bent, dan ontvang je van jouw mede-AA’ers de symbolische ‘Laatste druppel’: een erepenning die wordt uitgereikt om deze bijzondere mijlpaal te vieren. Het zal niet gemakkelijk zijn, er wordt gezegd dat een alcoholist altijd een alcoholist blijft. Maar jij kan er wel voor zorgen dat je nuchter blijft. Hoe? Daar helpt AA Nederland jou bij.