De leden van AA Nederland

Wie zijn de leden van Anonieme Alcoholisten?

Je zult ontdekken dat alcoholisme iedereen treft: oud, jong, man, vrouw, arm, rijk, alleenstaand of in een gezin, mensen met en zonder baan… Deze mensen kwamen bij AA omdat zij moesten toegeven de controle over het drinken totaal te hebben verloren.

De belangrijkste reden voor een alcoholist om meetings bij te wonen, is om steun te vinden om vandaag niet te drinken, dus nuchter te blijven. Niet morgen, of de komende weken of jaren. Vandaag, nu, is het enige moment in het leven van een AA’er waaraan hij of zij iets kan doen.

Waarom kiezen voor AA?
Sommige probleemdrinkers gaan eerst door een hel voordat ze aan zichzelf toegeven dat ze hulp nodig hebben. De drank brengt hen tot plichtsverzuim, diefstal, leugens en bedrog. Een alcoholist profiteert van anderen, liegt tegen familie of werkgever, en stelt eigenlijk altijd de drank op de eerste plaats. Zolang alcohol prioriteit nummer 1 is, en de alcoholist in de greep is van de verslaving, kun je hem of haar niet vertrouwen.

Maar niet elke AA’er heeft duidelijk zichtbare problemen. Zo is er de functionerend alcoholist, die niet in de gevangenis belandt, of wordt opgenomen in het ziekenhuis of een kliniek. Zijn of haar drankzucht is misschien nooit echt opgevallen bij familie of vrienden. Deze alcoholist sluit zich aan bij AA voordat het drankprobleem te erg wordt.

Wil jij weten of jij een alcoholprobleem hebt? Doe de Anonieme Alcoholisten-zelftest en ontdek het antwoord op deze vraag.

Mag iedereen zich aansluiten bij AA Nederland?

Nederlands- en Engelstalige bijeenkomsten
Er worden diverse soorten bijeenkomsten en meetings georganiseerd waarvan sommige openbaar zijn, maar de meeste besloten. Je kun je hiervoor aanmelden per e-mail. Er wordt gewerkt op basis van de voornaam. Meer hoeven jouw mede-AA’ers in beginsel niet te weten.
Er zijn ook bijeenkomsten voor Engels en Pools sprekenden op de pagina’s voor Engels- Poolssprekende lees je daar meer over.

Hoe anoniem is aansluiting bij AA Nederland?

Het woord anoniem zit in de naam van de organisatie. Dat is natuurlijk niet voor niets. Erkennen dat je een alcoholist bent, dit hardop uitspreken ten overstaan van anderen, en met hun mentale hulp en ondersteuning jouw eerste stappen zetten op weg naar een nuchter leven is erg persoonlijk, iets wat je waarschijnlijk niet direct aan de grote klok wilt hangen.

Leden van AA kennen elkaar in principe alleen bij de voornaam. Vanaf jouw eerste contact met één van onze vrijwillige medewerkers van de 24/7 hulplijn telefoon: 0185 1045390 tot aan het bijwonen van meetings, hoef je niet meer bekend te maken dan je roepnaam. Ook ben je niet verplicht om de bijeenkomsten in een bepaalde plaats te volgen, bijvoorbeeld omdat deze plaats het dichtst bij jouw eigen adres is. Het is niet ongebruikelijk dat een drinker liever naar een bijeenkomst gaat die wat verder van de eigen woonplaats af wordt georganiseerd, om zo te voorkomen dat hij of zij bekenden tegenkomt. Onder aan de knop AA bijeenkomsten vind je een overzicht van alle locaties van de AA-bijeenkomsten die worden gehouden.